uczniowie Zst Mielec na wycieczce w Zamościu.
W dniu 5.04.2024 uczniowie Zespołu Szkół Technicznych w Mielcu w ramach wycieczki na którą sami pracowali przygotowując potrawy na Jarmarki Żywności Wysokiej Jakości odwiedzili Zamość.
Zwiedzali, oglądali zabytki wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
Wzięli też udział w warsztatach kuchni regionalnej przygotowując cebularze, popularne placki drożdżowe z cebulą.
Kolejne warsztaty odbyły się w Ruszowie w Gospodarstwie Olechata. Uczniowie zapoznali się z metodami tłoczenia oleju a samodzielnie udało im się wyprodukować pół litra oleju tłoczonego na zimno.
Po warsztatach uczniowie pojechali do Lublina na nocleg by odpocząć przed kolejnym dniem , który będzie równie pracowity jak dzisiejszy.
Na drugi dzień odwiedziliśmy Uniwersytet KUL, którym mieliśmy warsztaty z biotechnologii.