Fundacja Popieram Życie Miodem Słodzone

uczniowie Zst Mielec na wycieczce w Zamościu.

W dniu 5.04.2024 uczniowie Zespołu Szkół Technicznych w Mielcu w ramach wycieczki na którą sami pracowali przygotowując potrawy na Jarmarki Żywności Wysokiej Jakości odwiedzili Zamość.

Zwiedzali, oglądali zabytki wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO.

Wzięli też udział w warsztatach kuchni regionalnej przygotowując cebularze, popularne placki drożdżowe z cebulą.

Kolejne warsztaty odbyły się w Ruszowie w Gospodarstwie Olechata. Uczniowie zapoznali się z metodami tłoczenia oleju a samodzielnie udało im się wyprodukować pół litra oleju tłoczonego na zimno.

Po warsztatach uczniowie pojechali do Lublina na nocleg by odpocząć przed kolejnym dniem , który będzie równie pracowity jak dzisiejszy.

Na drugi dzień odwiedziliśmy Uniwersytet KUL, którym mieliśmy warsztaty z biotechnologii.

Leave a comment:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *